Connect with us

General

Efectele pozitive ale cafelei asupra performanței sportive

Efectele se regăsesc atât la bărbați, cât și la femei. În timp ce majoritatea cercetărilor anterioare s-au limitat la participanți masculini, oamenii de știință de la Coventry University au efectuat un studiu mixt, în care consumul de cafea a îmbunătățit viteza cicliștilor pe parcursul unui test de 5 km.

Rezultatele, publicate în revista „Nutrition”, au arătat că după ce au băut cafea, participanții – 19 bărbați și 19 femei – au câștigat 9 secunde în comparație cu cei care au băut placebo (300 ml de apă) și 6 secunde în comparație cu testul de control. Dozajul de cafeină a fost de 3 mg per kilocorp.

În teste, bărbații au câștigat 2,1% cu cafeină, în comparație cu placebo, iar femeile 1,8%. În comparație cu testul de control, îmbunătățirea a fost de 1,2% la bărbați și de 1,1% la femei, iar cercetătorii au concluzionat că ambele sexe au fost influențate ce cafea „în aceeași măsură”. Participanții fuseseră restricționați de la consumul de cafea cu 12 ore înainte de test.

Studiul, condus de conferențiarul Neil Clarke de la School of Life Sciences de la Coventry University, confirmă mai multe alte cercetări cu rezultate similare, dar care se concentraseră pe performanțele masculine.

Un studiu efectuat în 2014 într-un laborator din Spania cu o combinație de cafeină și gel carbohidrat administrat unui grup de amatori a arătat că au pedalat semnificativ mai bine decât alții care au primit doze mai mici sau deloc. Cercetătorii de la universitatea din Alicante le-au dat rutierilor 7 mg per kilocorp cu 70 de minute înainte de experiment. S-a constatat că ei au evoluat mult mai bine în pantă, rezistând cu 33,8 secunde mai mult când au pedalat timp de o oră la 70% din rata maxină de consum de oxigen. Cei care au primit doar 2 mg per kilogram nu au rulat mai bine decât cei care nu au primit nimic, extensia de timp fiind doar de 0,4 secunde.

Un alt studiu realizat la Birmingham University a arătat că 5 mg de cafeină per kilocorp le-au fost suficiente cicliștilor ca să câștige 45 de minute în test. Interesant – cafeaua solubilă a fost la fel de eficace precum băuturile speciale cafeinizate, câtă vreme au fost băute cu o oră în avans.Așa că, dacă vă știți greutatea corporală, înmulțiți-o cu 0,6 ca să aflați câtă cafeină vă va ajuta pentru un parcurs de oră pe pistă. Dacă sunteți de categorie ușoară, vă vor trebui 35 mg; pentru categoria grea sunt necesare 60 mg.

Problema este că, în timp ce băuturile cafeinizate sunt etichetate cu conținutul de cafeină, cafeaua nu este și variază de la marcă la marcă și chiar și în magazine specializate. Teste de la Glasgow University au aflat că un espresso achiziționat poate conține 300 mg, iar altul doar 50. Departamentul britanic de sănătate admite că o ceașcă obișnuită de cafea filtrată are 140 mg de cafeină, deși poate fi și mult mai slabă.

Așa că răspunsul e simplu. O ceașcă bună de cafea tare ar trebui să fie suficientă pentru a vă spori performanța. Doar să nu exagerați – experții spun că 400 mg/zi este un maxim în siguranță. (Cycling Weekly)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

7 lucruri care se intampla cand iti intalnesti sufletul pereche

Intalnirea cu sufletul vostru pereche este un lucru unic in viata si este ceva special pentru toti cei care o experimenteaza. Daca v-ati intalnit deja sufletul pereche, stiti exact despre ce este vorba.

Un suflet pereche este cineva al carui suflet se potriveste cu al vostru, dar nu este același cu flacara voastra geamana (twin flame), care este o manifestare a sufletului vostru in mai multe corpuri fizice din aceasta lume. Sufletul vostru pereche este mai mult sau mai putin ca o legatura cu cineva al carui suflet este profund legat de al vostru.

Sufletele pereche provin din conexiunile pe care le facem atunci cand suntem inca in forme eterice sau energetice si de acolo trecem in vietile noastre actuale si in corpurile fizice, invatand lectii si in cele din urma venind impreuna, astfel incat sa putem creste si mai mult unul impreuna cu celalat.

Mai jos vom trece in revista cateva dintre lucrurile care se intampla cand va veti intalni in sfarsit sufletul pereche. Desi unele dintre ele s-ar putea sa para cam aiurea, toate sunt destul de puternice si toate se adauga experientei. Ati observat aceste lucruri pe masura ce se intampla pentru voi sau sunteti inca in intuneric atunci cand vine vorba de intalnirea cu sufletul vostru pereche?

Iata 7 lucruri care se intampla atunci cand va intalniti, in sfarsit, sufletul pereche:

1. Totul cu aceasta persoana se simte ca si cum curge foarte natural.

Aceasta persoana va face sa simti ca tot ce ati experimentat in aceasta lume v-a condus la el / ea. Relatia in ansamblu este atat de pura si de lina pe cat ar trebui. Sincer, nu seamana cu nimic din ceea ce ati mai experimentat vreodata.

2. Simtiti ca totul in viata voastra se imbunatateste.

Nu numai ca viata voastra amoroasa este mai buna, dar si alte domenii ale vietii voastre se imbunatatesc. Sunteti mai multumit decat oricand si asta pentru ca tu si aceasta persoana cresteti impreuna si va ajutati reciproc. Cand sunteti amandoi pe aceesi lungime de unda, tot ce se intampla va poate ajuta sa va concentrati din ce in ce mai mult asupra imaginii de ansamblu.

3. Observati ca aceasta persoana va face mai fericit decat ar fi putut fi vreodata.

Spre deosebire de trecut, sunteti cu adevarat fericit. Vedeti viata intr-o lumina noua si aceasta persoana va face fericiti. Desi fericirea nu este ceva pe care o gasim exclusiv in altcineva, intalnirea cu sufletul vostru pereche, cu adevarat schimba lucrurile si ne ajuta sa promovam o perspectiva mai pozitiva in interior.

4. Totul se simte si arata aproape diferit.

Odata ce va intalniti sufletul pereche, energia voastra se schimba in general. Intreaga lume din jurul vostru se simte putin diferita. Chiar si lucrurile pe care le vedeti se schimba in felul lor.

5. Nu vreti sa fiti cu nimeni altcineva.

Gasirea sufletului vostru pereche va va aduce intr-un loc nou in mintea voastra. Nu veti dori sa fiti cu nimeni in afara de acea persoana si invers. Conexiunea dintre voi doi este mult mai puternica decat si-ar putea imagina majoritatea lumii.

6. Simtiti ca ati cunoscut aceasta persoană de o viaaa ta chiar de la prima intalnire.

Cand va intalniti sufletul pereche, nu e ca si cand v-ati intalni pentru prima data. Parca va intoarceti din nou unul la celalalt. Voi doi v-ati intalnit din cand in cand in alte vieti, aceasta este doar prima data cand corpurile voastre fizice din aceasta viata se reunesc.

7. Incepeti cu adevarat sa iesiti din zona voastra de confort.

Cu cat sunteți mai conectat la sufletul pereche, cu atat sunteti mai liber. Va veti regasi facand lucruri si spunand lucruri care va scot cu adevarat din zona voastra de confort. Acea cutie in care, de obicei, v-ati  fi ascuns, nu va va mai tine pe loc in aceste zile.

Continue Reading

Trending